Profile
Profile
Photos
Map
Reviews
 • Najčešća asocijacija u vezi sa mjuziklom „Viktor Viktorija“ jeste TV film Blejka Edvardsa (Blake Edwards) iz 1982. godine. Edvards je i autor scenarija za ovaj poznati fim u kome su glavne uloge tumačili Džuli Endrjus (Julie Anrews) i Džejms Garner (James Garner). S obzirom na to da je kompozitor Henri Mansini (Henry Mancini) umro pre nego što je predstava bila gotova, muziku je dovršio Frenk Vajldhorn (Frank Wildhorn). Film je nagrađen nagradama Zlatni globus, Oskar, Cezar i postigao je planetarni uspeh.

  Međutim, ova neobična priča o ženskom sopranu koji pronalazi posao imitirajući muškarca, što joj potom komplikuje život, prvi put se pojavila u nemačkoj filmskoj komediji iz 1933. godine pod imenom „Viktor und Viktoria“ sa Renatom Miler (Renate Muller), Hermanom Timigom (Hermann Thimig) i Fridelom Pisetom (Friedel Pisseta) u glavnim ulogama. Zanimljivo je da je ideja za ovu priču potekla od Rejnholda Šuncela (Reinhold Schünzel), američkog glumca i reditelja rođenog u Nemačkoj, koji je tokom tridesetih godina radio u Berlinu, bez obzira na svoje jevrejsko poreklo.

  Brodvejska premijera mjuzikla „Viktor Viktorija“ održana je 25. oktobra 1995. godine u Markus teatru, u režiji Blejka Edvardsa, i koreografiji Roba Maršala (Rob Marshall). U originalnoj podeli pored Džuli Endrjus i Tonija Robertsa (Tony Roberts) bili su i Majkl Nuri (Michael Nouri), Rejčel Jork (Rachel York,), Ričard B. Šul (Richard B. Shull), Rob Ašford (Rob Ashford) i Majkl Krajp (Michael Cripe). Do 1997. godine, mjuzikl je imao 734 izvođenja i 25 takozvanih privjua, pretpremijernih igranja koja Brodvej praktikuje pre svake premijere. Tokom četvoronedeljnog odmora Džuli Endrjus 1997. godine, njenu ulogu je tumačila Lajza Mineli (Liza Minnelli).

  Odbijanje Džuli Endrjus da primi nagradu Toni, u znak protesta zato što je od svih autora i učesnika jedino ona bila nominovana za ovu prestižnu nagradu, značajano uvećalo prodaju karata i popularnost ovog mjuzikla na Brodveju.
  Mjuzikl “Viktor Viktorija” je od 2012. godine ponovo na londonskoj sceni u Southwark Playhouse teatru.

  „VIKTOR VIKTORIJA“ NA TERAZIJAMA

  Razlozi zbog kojih se danas i ovde izvodi mjuzikl „Viktor Viktorija“ su brojni. Najpre, reč je o jednom od najpoznatijih brodvejskih naslova i Pozorište na Terazijama ovim repertoarskim potezom potvrđuje da su svi njegovi ansambli, sa posebnima akcentom na glumački, sposobni da izađu na kraj sa najzahtevnijim zadacima koje mjuzikl nameće.

  Ono na čemu se bazira ova naša, prva postavka „Viktor Viktorije“ u domaćem pozorištu jeste blago pomeranje u vremenu. Najpre, savremena interpretacija ove priče o pevačici koja postiže uspeh u svom poslu pretvarajući se da je muškarac, polazi od toga da ne postoji ništa neobično u nekoj vrsti prerušavanja, zamene polova i slično, što je možda bilo u vreme kada se ovaj mjuzikl pojavio. Šta više, danas bi to bila površna interpretacija jedne mnogo sadržajnije priče o ljubavi koja svoje korene ima u istoriji pozorišta i to na najvišem nivou. Dramski predložak mjuzikla „Viktor Viktorija“ najsličniji je Šekspirovom „Mletačkom trgovcu“. Kao što je u ovoj komediji lik Porcije muškarac koji se prerušava u ženu, koja se prerušava u muškarca, tako je uloga Viktorije ispisivanje istog kruga u drugom smeru – Viktorija je žena koja se pretvara da je muškarac koji se pretvara da je žena.

  Premijera predstave „Viktor Viktorija“ istovremeno je još jedna korak ka učvršćivanju trajne repertoarske politike Pozorišta na Terazijama, kao kuće koja pored negovanja domaćeg mjuzikla, istrajava na takozvanom gvozdenom brodvejskom repertoaru kome „Viktor Viktorija“ nesumnjivo pripada.

  Željko Jovanović

  Tekst: Blake Edwards
  Muzika: Henry Mancini
  Songovi: Leslie Bricusse
  Dodatna muzika: Frank Wildhorn

  Praizvedba na Brodveju u produkciji Blake Edwards, Tony Adams, Joshn Scher,Endemol Theatre Production, Inc., Polygram Broadway Ventures, Inc. Na osnovu igranog filma čiji je vlasnik i distributer Turner Entertainment Co.

  Reditelj: Mihailo Vukobratović
  Prevod i prepev songova: Slobodan Obradović
  Koreograf: Milan Gromilić
  Dirigent: Vesna Šouc
  Muzički aranžer: Ivan Ilić
  Scenograf: Geroslav Zarić
  Kostimograf: Tatjana Radišić
  Lektor: Ljiljana Mrkić – Popović

  ULOGE:

  Viktor/Viktorija Grant, pevačica iz Engleske Mina Lazarević
  Todi (Kerol Tod), pevač u klubu „Kod Luja“ Dragan Vujić Vujke
  King Maršan, vlasnik noćnog kluba/gangster iz Čikaga Aleksandar Srećković Kubura
  Norma Kesidi, njegova devojka Jelena Jovičić
  Skvoš Bernstin, Kingov telohranitelj Vladan Savić
  Henri Labis, vlasnik lokala „Kod Luja“ Milan Tubić
  Andre Kasel, agent/producent, vlasnik noćnog kluba Rade Marjanović
  Sal Andreti, Kingov partner u lokalu, džez pevač
  u Kaselovom noćnom klubu Žarko Stepanov
  Ričard Di Nardo, Todijev bivši cimer Aleksandar Dunić
  Gđica Selmer, Kaselov zmaj od sekretarice Marija Jovanović
  Simon Kalisto, glumica srednjih godina, novinar, sobarica Marija Vidaković
  Prodavačica cveća, novinar Kristina Savić/Biljana Peković
  Scenski radnik kod Kasela, kelner Gregor, gost,
  novinar, Džuk Dušan Kaličanin
  Madam Rože u lokalu „Kod Luja“ Bojana Račić
  Predsednica kozmetičkog lanca, gošća Irena Šarović
  Izveštačeni suprug predsednice, Klem, novinar,gost Jovan Nikolić
  Gošća u restoranu „Kod Luja“ Jelena Mit
  Policajac Igor Naumoski
  Asistent reditelja: Đorđe Stanimirović
  Asistent koreografa: Katarina Gromilić
  Scenograf saradnik: Vladislava Kanington
  Asistent kostimografa: Dejana Cvetković
  Korepetitor drame: Bojana Račić
  Korepetitor baleta: Tatjana Radunović
  Korepetitor hora: Tatjana Nikolić

  BALET:
  Solista baleta: Danica Arapović; balerine: Katarina Gromilić, Tamara Ivančić, Jelena Vuković, Iva Pjetlović, Lidija Novaković, Mirela Božić, Ivana Dubovac, Isidora Marić; baletski igrači: Nebojša Gromilić, Igor Naumoski, Igor Grabovica, Miloš Mitić, Miloš Jadžić, Luka Stefanović, Marko Mićić

  HOR:
  Mirjana Stojanović,Tatjana Matejić, Marčela Frančesko, Zorica Bošković, Tatjana Nikolić, Milena Živadinović, Bojan Gavrilović, Pavle Žarkov/Aleksandar Novaković, Voja Orlić, Miroslav Marković, Marko Bogdanić, Dušan Šida, Igor Arizanović

  ORKESTAR:
  Biljana Jovanović (koncertmajstor), Ivana Matejić , Marija Ristić, Borivoje Spasojević, Ana Tadić, Dragomir Marinković, Katarina Kasatkin, Daniela Stanković, Ana Rajković, Ivan Ranković, Maja Hajduković, Aleksandar Petković, Vladimir Mandić, Zoran Kovačevski, Mladen Lukić, Mihajlo Bogosavljević, Vlastimir Blagojević, Dejan Stojadinović, Želimir Vasić, Nikola Đokić, Ivana Pavlović/Aleksandar Miletić, Uroš Ranković/Vladimir Milojičić, Anica Ivančević

  Organizator predstave: Mirjana Založnik
  Inspicijent: Goran Mladenović
  Sufler: Svetozar Udovički
  Fotograf: Dalibor Tonković
  Izrada muzičkih matrica: Ivan Vukosavljević
  Dizajn plakata i programa: Marijana Tomašević

  Scenska i kostimska oprema realizovana u Pozorištu na Terazijama.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *