Pozorište na Terazijama: “Producenti”

 • producenti2017-01

Event Category: Pozorište

Profile
Profile
Photos
Map
Reviews
 • “Producenti”, mjuzikl premijerno izveden na Brodveju 19. aprila 2001. godine, nastao je na osnovu istoimenog filma Mela Bruksa iz 1968. godine. Ova predstava, sa Metju Broderikom i Natanom Lejnom u naslovnim ulogama, izvedena je 2 502 puta i prevedena na 15 svetskih jezika. Uspeh potvrđuju brojne turneje po svetu i internacionalne produkcije: Sidnej, Toronto, Berlin, Tel Aviv, Tokio, Osaka, Budimpešta, Madrid, Milano, Bratislava, Beč, Atina, Kopenhagen, Meksiko Siti, Moskva, Prag…

  Dva dana nakon premijere 2001. godine, “Producenti” su oborili rekord najveće prodaje karata na blagajni u jednom danu – preko 3 miliona dolara. Nakon samo dve godine, oborili su sopstveni rekord i postavili novi- preko 3,5 miliona dolara prihoda od prodaje karata u samo jedanom danu!

  Na dodeli Toni nagrada 2001. godine, “Producenti” su osvojili 12 nagrada (od ukupno 15 nominacija): najbolji mjuzikl, libreto, originalna partitura, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, sporedna ženska uloga, scenografija, kostim, koreografija, dizajn svetla, orkestracija i režija. Na ovaj način su oborili rekord u broju nagrada koji je 37 godina držao mjuzikl “Hello, Dolly!” koji je osvojio 10 nagrada.

  Ova predstava je takođe osvojila 11 Drama Desk nagrada, a Udruženje dramskih kritičara Njujorka proglasilo je ovaj komad najboljim mjuziklom u sezoni. Na osnovu glasanja koje tradicionalno organizuje sajt Broadway.com, preko 115.000 pozorišnih fanova je 2001. godine “Producente” proglasilo za najbolji mjuzikl u sezoni.

  Američki filmski institut (AFI) 2000. godine napravio je listu najboljih komedija svih vremena, gde se film „Producenti“ iz 1968. godine nalazi na 11 mestu. Takođe, popularni song „Springtime for Hitler“

  od strane istog udruženja uvršten je u 100 najboljih pesama svih vremena.

  Film „Producenti“ iz 1968. godine snimljen je kao crna komedija. Okarakterisan kao „drska satira“, veliki filmski studiji nisu smeli da stanu iza ovog projekta. Film je ugledao svetlost dana kao umetnički film nezavisne produkcije koji je brzo pridobio javnost, najpre mlađu populaciju. Nagrada Oskar za najbolji originalni scenario bila je samo potvrda kvalitetu ovog filmskog ostvarenja.

  Godine 2005. snimljen je „rimejk“ sa glumcima iz predstave u naslovnim ulogama (Broderik i Lejn) kojima se pridružila i holivudska glumica Uma Turman u ulozi Ule.

  Mel Bruks, pisac, reditelj i glumac, važi za jednog od najboljih komičara svih vremena, malobrojnih umetnika koji su osvojili sve važnije nagrade (Gremi, Toni, Emi i Oskar), kao i kralja satire, farse i parodije.

  Umetnik koji je izjavio da je jedini Jevrejin koji je imao koristi od Hitlera, i da je dobar ukus nepriljatelj komedije, stvorio je specifičan stil u komediji koji se danas jednostavno prepoznaje kao „melbrukovski“.

  ekst: Mel Bruks i Tomas Mihen
  Muzika i songovi: Mel Bruks
  Originalna režija i koreografija: Suzan Stroman
  Reditelj: Jug Radivojević
  Koreograf: Igor Barberić
  Prevod, prepev songova: Slobodan Obradović
  Muzički aranžer: Ivan Ilić
  Dirigent: Milan Nedeljković
  Scenograf : Aleksandar Denić
  Kostimograf: Marina Medenica
  Lektor: Radovan Knežević

  ULOGE:
  Maks Bjalistok: Nebojša Dugalić
  Leopold Leo Blum: Slobodan Stefanović
  Franc Libkind: Milan Antonić
  Ula Inga Hansen: Jelena Jovičić/Ivana Popović
  Rodžer De Bris: Rade Marjanović
  Karmen Gia: Miroljub Turajlija
  Inspicijent: Goran Mladenović
  Sufler: Goran Tomić

  U premijernoj podeli ulogu Rodžera de Brisa igrao je Nikola Simić.

  Ansambl:
  Ljubiša Dinčić, Dušan Šida, Dušan Kaličanin, Nemanja Naumoski, Igor Naumoski, Igor Grabovica, Milan Gromilić, Nebojša Gromilić, Miloš Mitić, Kristina Savić, Biljana Peković, Mirjana Stojanović, Barbara Milovanov, Milica Pavlović/Jelena Arsić, Elena Gromilić, Lidija Novaković, , Tamara Martinović, Mirela Božić, Ivana Dubovac, Bojana Račić

  Učestvuje balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • 1 Review on “Pozorište na Terazijama: “Producenti””

  Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.