UK “Vuk Stefanović Karadžić”: Predstava “… i ostali”

 • iostali2018-01

Event Category: Pozorište

Profile
Profile
Photos
Map
Reviews
 • O predstavi: Glavna teza naše predstave jeste da je svaki pojedinac, bar u nekom trenutku ili periodu svog života, manjina. Kada se neko razboli manjina je, jer je više zdravih nego bolesnih ljudi, kada ode u penziju postaje deo jedne manjine, jer je više radno sposobnih i zaposlenih nego onih koji su završili svoj radni vek, kada je neko roditelj LGBT osobe takođe je manjina, jer je više roditelja straight nego gay ljudi. Kada bi ljudi shvatili da manjine nisu monolitne skupine koje stoje u opoziciji spram većine, da je epitet „manjina“ fluidan i sveobuhvatan, da se manjinom postaje na razne načine od kojih većina ne zavisi od slobodne volje pojedinca, mnogo bi se lakše podizala svest o bitnosti dobronamernog postupanja većine prema manjini. U konačnici svako od nas često ne može ni da nasluti kako je biti manjina dok ne shvati da u nekom segmentu života to jeste i ne oseti hladnoću većine spram sopstvene potrebe ili problema.

  Odnos prema manjinskom, prema slabom, prema posebnom i drugačijem, je fundament čovečnosti, preduslov zdravog društva, prostor u kom glavnu lekciju koja omogućava prosperitet uče one društvene zajednice koja istinski žele da idu napred. Tolerancija prema manjinama nije aktivistička floskula i vešt politički manevar „proevropskih“ političara. Ona je način života, ona je lekovita praksa koja ukida samoprezir, jednu od najvećih boljki našeg društva, jer kroz nju svaki pojedinac ima šansu da prihvati pre svega samoga sebe to jest ono u njemu što je posebno, možda slabo, neuklopljeno u vladajuće premise ispravnosti ili normalnosti.

  O tome smo u ovoj predstavi želeli da ispričamo četiri priče iz pera mladih i darovitih spisateljica Mine Ćirić, Nede Gojković, Galine Maksimović i Maše Radić.

  Reditelj: Stevan Bodroža

  Igraju:
  Anđela Jovanović
  Bojana Zečević
  Željko Maksimović
  Nikola Šurbanović

  Po tekstovima Maše Radić, Galine Maksimović, Mine Ćirić i Nede Gojović

  Scena „Kult”, Sezona 2017/18.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • 1 Review on “UK “Vuk Stefanović Karadžić”: Predstava “… i ostali””

  1. Predrag UK "Vuk Stefanović Karadžić": Predstava "... i ostali"
   Overall Rating:
   5
   rating iconrating iconrating iconrating iconrating icon

   Odlična društveno angažovana predstava. Svaka preporuka!

  Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.