Gayten-LGBT

 • gayten-lgbt

Place Category: Organizacije

Profile
Profile
Photos
Map
Reviews
Related Listing
 • Gayten LGBT je osnovan u Beogradu 2001. godine. Nastao je od udruženja Arkadia – gej i lezbejski lobi, koje je osnovano 1990. godine. Posle osnivanja, aktivisti/kinje organizacije Gayten-LGBT učestvovali su u dugoročnom projektu Kampanja protiv homofobije (1994-2000) koju je predvodio Dejan Nebrigić, dobitnik nagrade Felipe de Souza. Naziv Gaytena LGBT inspirisan je Getenom, svetom androginih bića, opisanom u knjizi Ursule Le Gvin “Leva ruka tame“, koji u svojoj istoriji nije imao ratove i sukobe.

  Gayten-LGBT je prva sveuključujuća organizacija koja, pored lezbejki i gej muškaraca, okuplja i biseksualne, trans osobe, kao i interseks, queer i heteroseksualne osobe, afirmišući njihova prava, potrebe, probleme, postojanje i kulturu.

  Vrednosti na kojima počiva Gayten-LGBT podstiču LGBTIQ osobe i njihove heteroseksualne podržavaoce/teljke da rade zajedno uz puno poštovanje i uvažavanje specifičnosti i razlika svake od individua i grupa i pojedinaca. Još jedna važna kategorija rada organizacije je RODNI IDENTITET i IZRAŽAVANJE, a ne samo seksualna orijentacija, kao i druge kategorije u pogledu intersekcionalnosti (starost, rasa, etničko poreklo, zdravstveno stanje, itd.), dok je rad organizacije zasnovan na principima queer i postfeminističke teorije.

  Gayten-LGBT je dobio 3 međunarodna priznanja za svoj rad: European Pride Award 2001. godine i Grizzly Bear Award 2001. godine (zajedno sa organizacijom Labris, za organizovanje proslave dana ponosa LGBT (LGBT Pride Day), 2001. godine), dok su dvojica aktivista Gaytena Dušan Maljković i Milan Đurić primila Heimdahl nagradu, 2002. godine, za prvi queer radio program pod nazivom “Gayming”, na Radiju 202.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.